Over Erna

 

VERder, dat ben ik: Erna Veldkamp, de 50 gepasseerd en door de wol geverfd op allerlei gebied. Ik werk al ruim 35 jaar bij dezelfde werkgever. Zo lang bij dezelfde werkgever betekent echter niet dat ik al die jaren hetzelfde heb gedaan. Integendeel: ik heb verschillende functies gehad en ik krijg de mogelijkheid om me te blijven ontwikkelen. Hierdoor werk ik er nog steeds met erg veel plezier. De fijne samenwerking met mijn collega’s levert daar overigens ook een grote bijdrage aan. Werken doe ik graag. Mijn doorzettingsvermogen en leergierigheid zijn wel eens een valkuil.

 

Werkervaring

In de afgelopen jaren had ik verschillende beleidsfuncties binnen de bedrijfsvoering. Mijn drijfveer is vooral dat ik collega’s wil helpen hun werk effectiever en efficiënter te organiseren, om daarmee hun gewenste resultaten te bereiken. Ik ben bij meerdere organisaties lid van OR of MR waardoor ik met een breed scala aan directeuren en managers samenwerk. Via allerlei trainingen en cursussen ben ik me gaan verdiepen in de harde én de zachte kant van het samenwerken. Oftewel: in zowel het slimmer organiseren van het werk en het maken van afspraken als in het samenwerken vanuit de eigen kernwaarden en met plezier naar het werk gaan. 

Binnen mijn huidige beleidsfunctie vervul ik verschillende rollen, zoals die van:

 • strategisch adviseur bedrijfsvoering
 • teamcoach
 • projectleider
 • procesbegeleider
 • intervisiebegeleider
 • adviseur procesoptimalisatie.

Ik heb verschillende teams en projectgroepen begeleid bij het verbeteren van de samenwerking en een tijdelijke opdracht vervuld als kwartiermaker voor een managementteam. Naderhand merkte ik  dat ik er enorm veel energie van krijg om groepen mensen te ondersteunen en ze te helpen bij het verbeteren van de onderlinge samenwerking. Zie daar de eerste stap tot de oprichting van VERder Organisatiecoaching & training! Ik breng mijn eigen ervaringen en opgedane kennis in de praktijk, om jou en je medewerkers VERder op weg te helpen.

 

Werken is fijn, maar fijn samenwerken is beter

In mijn werk ervaar ik dat ik samenwerken met collega’s belangrijk vind. Samen focus hebben op het eindresultaat, planmatig te werk gaan en vertrouwen hebben in elkaar; dat geeft mij energie. Bovendien huldig ik het principe dat je samen VERder komt dan alleen. Maar soms loopt een samenwerking wat stroef. Ik word daar onrustig van en vraag me dan af waar dat aan ligt en wat ik er aan kan doen.

Recentelijk heb ik een leergang teamcoaching onder leiding van Lotte Paans gevolgd, waardoor ik onder andere tot het volgende inzicht kwam: een samenwerking verloopt niet altijd automatisch goed. Voor iedere medewerker is een fijne samenwerking beter. Doe je je werk zoals je altijd doet, dan ga je er meestal van uit dat dat goed is. Echter, bij vage afspraken of slecht communiceren verloopt de samenwerking niet goed en kom je niet tot resultaten. Een voorwaarde voor een goede samenwerking is het maken van duidelijke afspraken over wie wat doet en wanneer. Als de samenwerking in jouw beleving niet lekker loopt, ga je samen op zoek naar verbetering. VERder kan je daarbij helpen.

Het onrustige gevoel dat mij bij een minder goede samenwerking soms bekruipt, maak ik bespreekbaar. Ik begrijp nu sneller waar dat aan ligt en ik benoem het ook. Door je meer bewust te zijn van hoe je samenwerkt, kun je samen bespreken wat je kunt verbeteren. In een organisatie werk je immers nooit alleen, je hebt altijd collega’s om je heen waar je mee samenwerkt. Of dat nu een teamleider is, een secretaresse, een projectgroep of een team. Vooral in deze roerige tijd, waarin we grotendeels digitaal werken, is een goede afstemming, communicatie én samenwerking van essentieel belang.

 

Typisch Erna
 

 • Ik ben leergierig en ik ontwikkel me graag VERder in mijn werk om er meer energie uit te kunnen halen.
 • Lezen (van vooral thrillers) is een oude hobby die ik onlangs weer heb opgepakt.
 • Ook spreek ik graag met vrienden af, om mijn batterij op te laden. Voor een terrasje, film, theater of om nieuwe plekken te ontdekken.
 • Ik wandel dagelijks met mijn hond, waardoor ik lekker buiten bezig ben en tegelijkertijd ook mijn hoofd leegmaak.
 • Als vrijwilliger zet ik me in voor de Medezeggenschapsraad van een streekschool voor speciaal onderwijs.
 • Tot slot: mijn muzieksmaak is zo breed, dat ik bijna elk nummer in de Top 2000 geweldig vind!

                          Erna